miercuri, 3 octombrie 2007

Daca pleci, pleaca informat!

Asta ne indeamna autorii studiului despre migratia fortei de munca romanesti in Uniunea Europeana, fenomen social care starneste interesul indeferent de perspectiva din care este luat in calcul. Grupul tinta al studiului este de aceasta data populatia de migranti si potentiali migranti la munca in strainatate, persoane tinere, educate, cu venituri peste medie. O mare parte dintre cei care pleaca la munca in strainatate ajung in slujbe ilegale din cauza lipsei de informare asupra procedurilor si conditiilor de munca de acolo. De multe ori se folosesc sutse de informare...informale...cum ar fi rude, venici, cunostinte, in locul institutiilor care pot oferi informatii corecte si concrete...
Ulterior cei alfati in aceasta situatie sunt preocupati de dobandirea unui statul de imigrant legal.
Potrivit studiului aproximativ 78% dintre romanii care doresc sa intre pe piata de munca europeana se documenteaza din astfel de suse informale.

Cam asta este, foarte pe scurt informatia care a fost prezentata azi la conferinta de presa suntinuta de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni.

Oamenii astia au ceva interesant de zis...(pacat ca nu am reusit eu sa stau la toata conferinta)...pentru ca nu se mai vorbeste de "capsunari" ci de tineri capabili si cu un anumit nivel care totusi aleg sa plece...iar asta nu are cum sa nu aiba o influenta mare asupra fortei de munca de la noi. Este pacat...pentru ca eu cred ca se poate face ceva si aici.
M-a intrebat si pe mine cineva azi daca nu as pleca dupa ce termin facultatea...raspuns: "Nu!"
Si sunt sigura de asta...si sunt sigura ca nu o sa-mi schimb parerea.

Site-ul unde se gasesc mai multe informatii: www.lucratoriue.ro
si un blog... pe aceeasi tema lansat astazi... www.lucratoriue.wordpress.com

Niciun comentariu: